Att få andas in lugnet i naturen...

Har varit en lugn och skön helg och jag har inte gjort så mycket. Tvätten fixade jag i veckan och städningen väntade jag med tills idag. Mannen och sonen har kört hem ved hela helgen och då drar dom ändå in lite skräp.
Dottern och hennes voffsing tittade in i lördags för hennes sambo var på fotbollsläger och då är det lite ensamt hemma.
Blev två små korta promenader med dotter och hund i vårvädret för jag är fortfarande rejält förkyld och dottern har lite problem med höfterna. Bättre med lite motion än ingen alls ju !
 
 
Hittade dessa fina och jag tror att det är någon variant på Pestskråp som finns i rosa/lila med.
Här under kommer lite information som jag hittade från Lunds Botaniska Trädgård:
 Pestskråp
(Petasites hybridus)
Pestskråp - inte särskilt vackert namn. Inte särskilt vacker växt. Men intressant! Ända sedan medeltiden har den använts i mediciner mot krampanfall och ansågs även bota pest. Idag ingår den i örtmediciner mot migrän och allergi. Det verksamma ämnet (petasin) hittas främst i roten och anses vara anti-inflammatoriskt och kramplösande. Pestskråp tillhör familjen korgblommiga (Asteraceae) precis som Tussilago. På samma sätt som för Tussilago utvecklas bladen först efter blomningen. Bladskivan kan bli upp till en meter bred! Du hittar pestskråp i krydd- och medicinalkvarteret. Även släktingarna vitskråp (P. albus) och bitterskråp (P. japonicus) blommar just nu i trädgården.
 
 
 
Igår var det hela 10 grader ute och jag tog mej en lång, lugn stavpromenad och få njuta av naturen. Det har blivit speciellt viktigt efter att jag blev "utbränd" att andas in lugnet, den friska luften och den ger mej kraft och energi.
Och när jag gick där igår så började jag att fundera som jag brukar på mina promenixar och just igår kom jag att tänka på det som man inte ofta gör dumt nog. När jag hörde fåglarnas vackra vårsång tänkte jag på att jag är tacksam på att jag kan höra den och se alla vackra blommor som slår ut nu. Och jag fortsatte mina tacksamhets tankar :
 
 
 
Fina blåsippor som växer vid vår fina kyrka i byn
 
 
Lite, lite av solen tittade fram under promenaden
 
Efter promenaden kände jag för att fixa lite i trädgården och klippa bort alla vissna blommor och räfsa lite och det blev lite mer än 1 1/2 timme och det kändes skönt att iaf fått en rabatt någorlunda vårfin. Är lite ogräs kvar men orken tog slut så det får bli en annan dag. Krokusen har ju börjat att blomma och det fanns en hel liten grupp som fanns under några vissna buskar så nu tittar de fram i stället.
 
 
Bin, getingar och humlor har fullt sjå nu att samla pollen
 
Grabbarna och jag var trötta efteråt så vi lyxade till det och åkte och åt mat på Sibylla och sen blev det en lugn kväll och tidigt i säng.
 
I morgon ska jag börja på något nytt som heter Trädgårdsdiakoni, En ny start i livet !
Det är ett projekt som Svenska Kyrkan har att ordnat. Något för de som av olika anledningar kommit utanför arbetsmarknaden, och det är indelat i olika grupper med olika inriktningar och Ängelholm och Allerum församling har Trädgårdsdiakoni. Vi ska lära oss i vår egen takt t.ex planera vad som ska odlas, plantering, skötsel av växter m.m och det kommer vara en del föreläsningar också och även en del utflykter. Ska bli spännande att se hur detta blir. Att vistas i naturen och pyssla med blommor och växter är ju läkande för många. Det upptäckte jag själv när jag började arbetsträna efter min "krasch" för första gången. Då hamnade jag på Hedentorps Plantskola i Ängelholm och det var fantastiskt rogivande att vistas där och bli guidad av den fina personalen hur man skulle sköta om blommor med mera.
 
Måste bara skriva om en rolig och galen grej jag gjorde i förra veckan. Jag är med i en grupp på FB där man lägger upp bilder om man vill på området i och runt Ängelholm. Där har de på fredagarna olika teman som man kan vara med i och i fredags var temat Gult. Och jag ville vara med men tänkte att jag nog inte hittar mycket gult men jag gick ut med kameran och hittade faktiskt en hel del, mer än jag trodde. Men som vanligt när jag är ute och går, så kommer tankarna, och jag kom på en idé jag skulle testa. Men tyvärr så regnade det den sista biten hem så jag fick invänta morgondagen och det var den dagen sotaren skulle titta in. Jag skred till verket med min idé.
 
 
Idén var att skriva Gult, Yellow på engelska med senap och göra en gul sol. Som tur var så slant jag på första bokstaven för jag hade för mej att det stavades med J, men det är ju Y och det ser det ut som nu. Vilken tur att sotaren inte tittade in tidigare eller någon annan oväntad besökare, för då hade de nog trott att jag inte hade alla hönsen hemma..ha ha !!! Jag tänkte det blir ju lätt att få bort, bara spola med vattenslangen men senapen klumpade sig i gruset på marken. Och det såg ut som om katterna varit dåliga i magarna. Så jag fick ta en gammal diskborste att städa väck alla spår av senapen innan sotaren kom....Ja, ibland är jag en galenpanna men det bjuder jag så gärna på :D Allt för konsten ;-) De i gruppen tyckte det var en rolig idé.
 
Må så gott mina vänner och Ta hand om er på bästa sätt !!! Kram Annika
 
 


 

Kommentera här: